
Especialista en Cardiologia
Més informació
Coordinador del Grup ICREC
El grup ICREC (Insuficiència Cardíaca i REgeneració Cardíaca) és un grup de recerca que el 2002 va publicar la primera evidència de la capacitat regenerativa del cor humà mitjançant l’estudi del quimerisme i els fenòmens de microquimerisme del cor.
Prof. Toni Bayés Genís
- Llicenciat en Medicina, Universitat Autònoma de Barcelona
- Cardiologia especialitat, Ministeri d’Educació i Cultura
- Doctor en Medicina, Universitat Autònoma de Barcelona
- Professor de Cardiologia, Universitat Autònoma de Barcelona
Altres dades d’interès
- Cap del Departament de Cardiologia, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol , Badalona.
- Identificació d’un nou biomarcador PAPP-A per a la identificació precoç de l’angina inestable i l’infart de miocardi . PAPP- A (una proteasa IGFBP -4). Aquesta investigació va ser publicada en N Engl J Med ( Bayes -Genis A et al , NEJM 2001; 345:1022-9 ) i va generar una patent ( patent dels EUA US8323913 – B2 ) .
- Desenvolupament de la endopròtesi elastina per reduir el risc de re estenosi (Karnik SK , et al Desenvolupament 2003; .. Brooke BS , et al Tendències cardiovasc Med 2003..). Aquesta investigació és pionera en l’ús de stents bio actius, àmpliament utilitzats en la pràctica clínica habitual en l’actualitat.
- Caracterització de l’utilització clínica dels pèptids natriurètics pel diagnòstic, pronòstic, seguiment i la teràpia guiada a la insuficiència cardíaca. Vint-i-cint articles publicats, nou conferències convidades en reunions internacionals.
- Les dades generades per l’equip del Dr. Bayés – Genís “s’inclouen ara en les directrius clíniques.
- El quimerisme del cor humà. Pioners el 2002 en identificar la capacitat d’auto-renovació del cor humà i la presència de microquimerisme cardíac. El resum d’aquestes contribucions va ser publicat per petició de l’editor a la revista Nature Clinical Practice CV Medicina (Bayes-Genis et al Clin Pract cardiovasc Nat Med 2007; … Bayes -Genis et al Trasplantament de Cor , PulmóJ 2005;. Bayes -Genis et al. Eur J Falla Cor 2004;… Bayes -Genis et al cardiovasc Res 2002).
- Identificació d’una font de cèl·lules noves per a la regeneració cardíaca (Bayés -Genís A et al. JMCC 2010). El nostre grup identificat i caracteritzat de les cèl·lules cardíaques derivades de teixit adipós progenitores (ATDPCs cardíacs) a partir de biòpsies de greix cardíac humà adult (ES2325715 – B1). L’equip d’investigació també ha realitzat la investigació traslacional amb altres fonts de MSC (6 manuscrits en revistes de primera quartil).
- El desenvolupament d’una nova tècnica d’intervenció per salvar miocardi després d’un infart. L’equip del Dr. Bayes-Genis ha demostrat recentment que l’enginyeria de teixits biològics restaura la funció cardíaca en els infarts aguts i crònics (Galvez – Monton et al, cardiovasc Res 2011; Gálvez-Monton et al, Int J Cardiol 2011; Prat- vidal C et al, PlosOne. 2013; Llucià-Valldeperas a et al, J Tissue Eng Regeneració Med 2013).
- Identificació d’alteracions vasculogèniques en la miocardiopatia dilatada idiopàtica (Roura S. i col Nat Rev Cardiol 2009; .. Roura S. i col, Eur Falla del cor J 2007; . Roura S. et al, J Cell Mol Med 2013; Roura S. et l’ PLoS One 2012 ). La nostra investigació obre noves dianes terapèutiques per limitar la morbiditat i la mortalitat d’aquesta malaltia.
- Cap del Servei de Cardiologia de l’ Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Badalona) i professor titular de l’Universitat Autònoma de Barcelona. Cap del grup de recerca ICREC (Insuficiència Cardíaca i Regeneració Cardíaca), amb àmplia experiència en la investigació de les cèl·lules progenitores, l’enginyeria tissular, la fisiopatologia de l’aterosclerosi i la re estenosi coronària, i en els assajos clínics en la insuficiència cardíaca. El grup ha participat activament en els experiments pioners sobre quimerisme i microquimerisme en el cor humà i té experiència en el cultiu de cèl·lules progenitores endotelials circulants i les cèl·lules mare mesenquimals.
- El grup ICREC també participa en projectes d’enginyeria de teixits de polímers biocompatibles per desenvolupar estructures bio actives amb aplicacions biomèdiques.
- Ha publicat més de 205 treballs de SCI amb més de 3.275 cites . Ha col·laborat en més de 150 congressos nacionals i internacionals en format oral. Ell és inventor de 8 patents internacionals i ha establert diversos acords de col·laboració amb empreses biotecnològiques .
- President de la Societat Catalana de Cardiologia
- Editor de la Revista Espanyola de Cardiologia
- Membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya
- “Dr. Josep Font Premi Mèdica Mútua” al millor article d’investigació del 2010
- Acreditació de la Recerca 2004 de la Comissió de Recerca en l’àmbit de les Ciències Mèdiques i de l’Agència de Cura de la Salut per la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya
- Revisor de Projectes d’Investigació del Ministeri de Sanitat (FIS) i l’ANEP, així com també de la “Fondation pour la Recherche Medicale” (França)
- Revisor Journal: Circulation, Journal of the American College of Cardiology, European Heart Journal, Cardiovascular Research, European Journal of Heart Failure, aterosclerosi, American Journal of Cardiology, Rejuvenation Research, en Revista Espanyola de Cardiologia.
- Membre del consell de redacció de Cardiologia Clínica (edició espanyola) i de la Revista Espanyola de Cardiologia
- Membre de les societats científiques : Societat Catalana de Cardiologia i Societat Catalana de Cardiologia
- Membre de la Societat Europea de Cardiologia ( FESC )
- Investigador principal en diversos assajos clínics de l’insuficiència cardíaca , amb coneixement de les pautes GCP / ICH