Psiquiatria Infantil

Descripció


La psicologia infantil s’encarrega de l’estudi del comportament del nen, des del seu naixement fins a la seva adolescència. Aquesta branca de la psicologia es centra en el desenvolupament físic, motor, cognitiu, perceptiu, afectiu i social.
La psicologia infantil atén dues variables que poden incidir en el desenvolupament del nen: el factor ambiental i el factor biològic.

Com enfocar al fill la visita al psicòleg?

Això variarà en funció de l’edat del menor.

Nens menors de 6 anys caldrà que s’expliqui al nen l’entorn físic i la persona que el visitarà. A més a més cal dir-li que anirà a veure un especialista per solucionar un problema que li afecta (problemes amb la son, pors…). Als nens de 6 a 12 anys els caldrà una explicació més extensa. Cal intentar que totes les seves preguntes o pors quedin resoltes. Pel que fa als adolescents, són els pares els que acostumen a prendre la decisió i llavors els i comenten de tal manera que entenguin que ells no són capaços de resoldre el problema i els cal l’ajuda d’un especialista.

Com es fa l’avaluació psicològica dels nens i adolescents?

El joc és una eina fonamental pels més petits. En els adolescents en canvi, cal prèviament crear un espai de confiança mutu previ a qualsevol avaluació. Hi ha diferents proves com poden ser qüestionaris, registres, tests… Tot això ajuda en la recollida de dades i en la formulació del diagnòstic. En nens és imprescindible la informació que aportin els pares.

A quina edat cal consultar a un psicòleg infantil?

No hi ha una edat recomanada per fer la primera consulta. El psicòleg infantil estudia totes les etapes de desenvolupament dels nens des del seu naixement. Són els pares els que han d’avaluar canvis sobtats o conductes diferents que poden indicar que alguna cosa no funciona. Potser la consulta quedarà en un fet puntual, però pot ser de vital importància per la detecció precoç d’una patologia.

Com puc saber si el meu fill necessita anar a un psicòleg o quan ens pot ajudar un psicòleg infantil?

Quan presenta una sèrie de símptomes que li generen malestar o una situació d’impediment. L’especialista ens pot ajudar a trobar la solució a un problema o quan ens sentim perduts davant d’una situació.

Quina és la diferència entre un psicòleg i un psiquiatra?

La gran diferència és que el psiquiatra ha estudiat Medicina, per tant coneix i tracta els processos biològics relacionats amb la salut mental i pot administrar fàrmacs. El psicòleg estudia i traca els processos psicològics (pensament, emocions i conductes) relacionats amb la salut mental. Sovint un treball entre els dos professionals ofereix millors resultats.

Doctors especialistes