
La dietista nutricionista de Bayés, Laura Barniol, ens dóna 9 tips bàsics per una vida saludable
/0 Comentaris/A l’inici de l’any, tots tenim pressa per començar amb els nostres propòsits d’any nou, un d’ells, fer dieta! Tot i que a aquestes alçades potser ja els hem abandonat, sense pensar-hi més, l’any que vé ja hi tornaré! Plantejar-nos uns propòsits es pot fer en qualsevol moment de l’any, això si, aquests han de ser realistes i accessibles per un mateix. Un propòsit ben plantejat es pot convertir en un hàbit i per tant incorporar-lo a la nostra rutina… així l’any que vé ja no l’hauré de tornar a plantejar.
La meva pregunta és, cal plantejar-nos propòsits? Perquè no girem una mica la qüestió i comencem a fer les coses diferents per no arribar a aquests propòsits inaccesibles, que potser ens portaran a perdre el temps i posar en risc la nostra salut?
Fuig d’aquelles dietes restrictives, de les dietes detox, de les dietes miracle, d’aquelles dietes que prometen perdre 5 kg amb una setmana, només aconseguiràs perdre aigua, massa muscular, i no greix que és el que realment hem de perdre per baixar pes.
Fer un canvi d’hàbits, al teu ritme, sense presses amb l’ajuda d’un professional o d’un equip multidisciplinar. Mirant endarrere i veient les millores que has anat fent. D’aquesta manera no caldrà que et plantegis nous propòsits d’any nou ni que pensis en dietes miracle.
Tenim clar que hem de fer un canvi de visió, què fàcil és dir-ho, però per on començo?
Et deixo alguna idea perquè puguis començar:
- Segueix una rutina d’hàbits, una bona planificació i organització serà clau pel teu dia a dia. L’improvització moltes vegades no és la millor opció. Si sol no ho pots fer, busca un professional qualificat que et doni un cop de mà per començar.
- Quants àpats he de fer? Depèn del teu dia a dia, potser amb 3 àpats en tens prou, o qui necessita col·locar un parell snacks entre els àpats… no hi ha un nombre d’àpats perfecte. Escolta el teu cos i la gana. Menja si tens gana… no per fer més o menys àpats els teus hàbits seran millors/pitjors
- Incorpora fruita i verdura a la teva dieta, haurien de ser la base de la nostra alimentació. Quines verdures i fruites t’agraden? Aquelles que no t’agraden, les has provat de cuinar diferent? Potser no t’agrada la textura, enlloc de bullida perquè no la fem a la planxa, o en forma de puré… Entra a la cuina i busca alternatives a aquelles verdures i fruites que menys t’agraden. Evidentment no ens ha d’agradar tot, però dona més d’una oportunitat a provar aliments nous.
- Escull proteïna de qualitat, potenciem la proteïna vegetal. Llegum, peix, carn, ous i làctics.
- El greix, no el descuidis és imprescindible pel bon funcionament del nostre organisme. Escull greix saludable, oli d’oliva verge extra, fruits secs al natural.
- La hidratació és un pilar imprescindible per uns bons hàbits. Beu aigua, caldos casolans, infusions. Les espècies i les herbes aromàtiques ens poden ajudar a donar gust a les nostres infusions i a més a més ens aporten propietats molt interessants.
- Descansa. El teu cos ha de carregar piles per fer front al nou dia, dormir ens serveis per fer un reset al nostre organisme.
- Segueix una estil de vida actiu, no tot és entrenar al gimnàs, caminar també suma.
- Gaudeix del procés
Seguir un estil de vida saludables serà més gratificant i satisfactori que seguir una dieta restrictiva. Bon any, salut i aliments.