L’ urologia és una especialitat medicoquirúrgica que s’ocupa de l’estudi, diagnòstic i tractament de les afeccions mèdiques i quirúrgiques de l’aparell urinari i retroperitoneu en ambdós sexes i de l’aparell genital masculí sense límit d’edat, ja sigui per motius congènits, traumàtics, sèptics, metabòlics, obstructius i oncològics.

És un òrgan de la mida d’una nou que rodeja la part inferior de la bufeta masculina davant el recte. La pròstata produeix els fluids al semen que nodreixen i transporten l’esperma. A mesura que els homes envelleixen, és comú que la pròstata s’engrandeixi.

Dificultat per orinar o un raig d’orina feble, interrupció i represa a la micció o degoteig significatiu després d’orinar, buidatge incomplert de la bufeta, necessitat de tornar a orinar després d’haver-ho fet, micció freqüent (especialment a la nit), necessitat urgent d’orinar i sang a l’orina.

No. Si parlem d’una hiperplàsia prostàtica benigna pot ser tractat mèdicament, però si aquesta teràpia falla el pacient ha de ser operat per millorar les seves condicions i la seva qualitat de vida i evitar les complicacions de l’engrandiment prostàtic benigne.

El creixement de la pròstata no es pot evitat, és conseqüència de l’envelliment. Tot i així de vegades és simptomàtic i produeix cert grau d’obstrucció de l’orina, menor capacitat vesical, impedeix la capacitat de reprimir les ganes d’orinar i pot aparèixer infecció d’orina. En aquests casos es pot tractar.

Cada vegada això és més freqüent en adults i tot i que produeix símptomes de caràcter sexual, també n’hi ha que afecten a l’energia o a l’estat d’ànim. És a dir, això s’acompanya de símptomes d’envelliment prematur. Per tal de tractar-ho, n’hi ha prou amb una injecció o bé amb un gel diari.