Urologia
L’ urologia és una especialitat medicoquirúrgica que s’ocupa de l’estudi, diagnòstic i tractament de les afeccions mèdiques i quirúrgiques de l’aparell urinari i retroperitoneu en ambdós sexes i de l’aparell genital masculí sense límit d’edat, ja sigui per motius congènits, traumàtics, sèptics, metabòlics, obstructius i oncològics.

Què és la pròstata?

És un òrgan de la mida d’una nou que rodeja la part inferior de la bufeta masculina davant el recte. La pròstata produeix els fluids al semen que nodreixen i transporten l’esperma. A mesura que els homes envelleixen, és comú que la pròstata s’engrandeixi.

Quins són els símptomes que pot tenir una persona malalta de pròstata?

Dificultat per orinar o un raig d’orina feble, interrupció i represa a la micció o degoteig significatiu després d’orinar, buidatge incomplert de la bufeta, necessitat de tornar a orinar després d’haver-ho fet, micció freqüent (especialment a la nit), necessitat urgent d’orinar i sang a l’orina.

Tot pacient amb símptomes s’ha d’operar de la pròstata?

No. Si parlem d’una hiperplàsia prostàtica benigna pot ser tractat mèdicament, però si aquesta teràpia falla el pacient ha de ser operat per millorar les seves condicions i la seva qualitat de vida i evitar les complicacions de l’engrandiment prostàtic benigne.

La hiperplàsia prostàtica es pot arribar a evitar?

El creixement de la pròstata no es pot evitat, és conseqüència de l’envelliment. Tot i així de vegades és simptomàtic i produeix cert grau d’obstrucció de l’orina, menor capacitat vesical, impedeix la capacitat de reprimir les ganes d’orinar i pot aparèixer infecció d’orina. En aquests casos es pot tractar.

Com es pot evitar tenir els nivells de testosterona baixos?

Cada vegada això és més freqüent en adults i tot i que produeix símptomes de caràcter sexual, també n’hi ha que afecten a l’energia o a l’estat d’ànim. És a dir, això s’acompanya de símptomes d’envelliment prematur. Per tal de tractar-ho, n’hi ha prou amb una injecció o bé amb un gel diari.