Traumatologia
La traumatologia és l’especialitat que inclou la valoració clínica, el diagnòstic, la prevenció, el tractament per mitjans quirúrgics i no quirúrgics i la rehabilitació adequats a l’atenció al pacient amb alteracions funcionals traumàtiques i no traumàtiques de l’aparell locomotor i de les seves estructures associades. També tracta malalties congènites, adquirides, i deformitats.

Què es pot tractar a través d’una artroscòpia?

Patologies vàries de genoll, espatlla, maluc, turmell i colze.

Que són els factors de creixement?

Aquests tenen la capacitat d’estimular la proliferació de les cèl·lules d’alguns teixits. Hi ha estudis que demostren que aquests posen de manifest la millora del trofisme d’alguns teixits, frenant-ne el procés degeneratiu i restaurant certs teixits deteriorats.

Com es col•loca una pròtesi total de genoll?

És una tècnica quirúrgica que consisteix en que, amb el pacient sota anestèsia, el cirurgià substitueix l’articulació danyada per uns materials artificials. Al genoll, els extrems ossis del fèmur i la tíbia, es substitueixen per uns components protètics que s’articulen entre si i amb la ròtula, que en la majoria de casos també és substituïda. Els materials que s’utilitzen en les pròtesis totals estan dissenyats de tal manera que permetin una mobilitat similar a l’articulació normal.

Portar una motxilla a l’esquena amb pes pot provocar deformacions òssies?

S’ha comprovat que en un nen sa, l’ús de maletes, inclús molt pesades, no influeix en la deformació de les vèrtebres i per tant en l’aparició de l’escoliosis.

Tot i així, l’ús prolongat de maletes amb sobrecàrrega si que pot tendir a carregar-se més de l’esquena, sobretot amb nens que tinguin una musculatura de la columna vertebral poc desenvolupada. Per regla general, s’aconsella que el pes de la maleta no sigui superior al 30% del pes de la persona.

Perquè les dones pateixen més la osteoporosis?

Després de la menopausa hi ha una disminució en la quantitat d’estrogen en la seva sang. Aquesta disminució altera al metabolisme de l’ós, fet que incideix en l’aparició de l’osteoporosis. Els homes també en poden tenir, però generalment més tard.