tocoginecologia
Aquesta especialitat té un ampli i divers contingut, que inclou:
  • La fisiologia de la gestació, el part i el puerperi, així com de la seva patologia i el seu tractament
  • La fisiologia, patologia i tractament inherent als òrgans que constitueixen el tracte genital femení, incloent la mama
  • Els fenòmens fisiològics i patològics de la reproducció humana i el seu tractament
  • Els aspectes preventius, psíquics i socials que necessàriament es relacionen amb els apartats anteriors

Quines són les pautes a seguir en l’alimentació quan s’està embarassada?

Durant la gestació es necessita una variada aportació d’aliment per un bon desenvolupament de l’embaràs.

Es recomanen 4-5 ingestes no copioses durant la jornada, evitar l’excés de greix, beure entre 1,5 i 2 litres d’aigua al dia, no són recomanables les begudes amb gas ni estimulants, moderar el consum de sal i evitar sucres i aliments amb greixos.

Les ecografies són perjudicials pel nadó?

A dia d’avui no s’ha demostrat que hi hagi cap efecte perjudicial dels ultrasons sobre el fetus.

Quin tipus d’exercici és el més adequat durant l’embaràs?

El que va molt bé és caminar i nedar per tal de mantenir-se actiu i no guanyar massa pes. També fer ioga o pilates per embarassades és recomanable.

Que és el massatge perineal?

El massatge de la zona perineal durant l’embaràs el que fa és facilitar la seva obertura en el moment del naixement i pot ajudar a evitar l’episiotomia (tall en el perineu per ampliar la vagina). Cal que es realitzi diàriament. Prèviament cal aplicar escalfor a la zona amb un massatge, amb oli o lubricant, i introduir el dit polze dins de la vagina i pressionar cap a baix. No s’ha de sentir dolor i pot durar de 2 a 5 minuts.

Sabré reconèixer que estic de part?

Segurament que si. Les contraccions de part solen ser molestes i venen acompanyades d’una sensació de dolor. Si trenques aigües et notaràs molt molla i no ho podràs controlar. Tot i això, si en un moment donat dubtes, sempre pots anar al servei d’urgències que et correspongui o al servei d’urgències més proper per tal de confirmar-ho.