psicogeriatria
La Psicogeriatria s'ocupa de la Salut Mental de la gent gran en l'ampli espectre que va des de l'envelliment saludable des del punt de vista psíquic a la prevenció, diagnòstic i tractament de les patologies que afecten en aquest tram d'edat. Cobreix un ampli rang de situacions clíniques que inclouen entre d'altres el deteriorament cognitiu i la demència, trastorns afectius, problemes d'ansietat, trastorns de personalitat, addiccions, psicosi i les derivades de la comorbiditat mèdica.

Per què serveix?

L’envelliment comporta una major prevalença de patologies i en molts casos un deteriorament de les facultats i capacitats que es tenien en la joventut. La solitud i el deteriorament físic i mental són obstacles que moltes persones d’edat avançada han d’afrontar per viure plenament aquesta nova etapa de les seves vides. La psicogeriatria busca ajudar al pacient a superar aquestes barreres i a portar una vida més feliç.

En què consisteix?

La psicogeriatria engloba una gran varietat de tècniques terapèutiques que s’aplicaran en funció de cada cas, les necessitats i capacitats de cada pacient. La teràpia de psicogeriatria consisteix en el diàleg i el vincle del pacient amb el seu psicogeriatra, així com sovint és important la implicació dels familiars i els éssers estimats del pacient, sobretot en casos de persones dependents.

Tècniques aplicades

El tractament ideal de psicogeriatria consistirà de diverses sessions, en què el pacient anirà progressant amb la teràpia fins a superar qualsevol dificultat i ser donat d’alta. És possible que després de cada sessió de teràpia el pacient hagi de realitzar exercicis per desenvolupar els conceptes adquirits en aquesta sessió.

Alguns dels trastorns més habituals

  • Demència

La més representativa és la malaltia d’Alzheimer la qual es basa en un deteriorament cognitiu i en trastorns conductuals. Està determinada per la pèrdua de memòria immediata i d’altres capacitats mentals. És comú en persones majors de 65 anys, amb alguns casos de desenvolupament prematur. El seu diagnòstic i el seu tractament precoç pot facilitar el nivell de vida de l’afectat, ja que, encara que és una malaltia sense cura, amb el tractament adequat pot alentir el seu desenvolupament i disminuir el sofriment que produeix tant en el pacient com als familiars que en tenen cura.

  • Deteriorament cognitiu

La pèrdua de memòria provoca grans desafiaments en el dia a dia de la gent gran dificultant el seu estil de vida fins a nivells molt alts. Les relacions socials es fan molt complexes i amb això la sensació de solitud augmenta, el que a llarg termini pot provocar trastorns greus com la depressió i que poden accelerar l’avanç de malalties com l’Alzheimer. És important dur a terme un tractament basat en la recuperació de la capacitat cognitiva amb l’objectiu de millorar la seva qualitat de vida i el de les persones que l’envolten. A través de teràpies cognitives i conductuals i amb un diagnòstic precoç pot retardar la seva aparició i amb això millorar el nivell de vida de l’afectat.

  • Trastorns de la marxa

El deteriorament cognitiu, muscular i ossi poden afectar les persones de més edat provocant el conegut com a trastorn de la marxa. Aquest trastorn dificulta la vida el pacient ja que li fa més complexa la seva capacitat per desplaçar-se i afectant la seva independència, això provoca en moltes ocasions la caiguda o immobilització de l’afectat, posant en risc la seva vida.

  • Trastorns del son

El descans és vital per mantenir tant l’equilibri físic com el mental. L’insomni és molt freqüent en aquelles persones amb malalties psiquiàtriques i dificulten la seva evolució. El tractament de l’insomni pot millorar el seu nivell de descans, repercutir positivament en el tractaments i, en general, aconseguir més benestar per a la persona afectada. Dormir bé facilita el descans, el que disminueix l’ansietat i l’estrès, i amb això augmenta la seva capacitat de recuperació.

En aquest cas, des del Consultori Bayés es disposa d’una unitat específica del son amb metges especialistes en aquest àmbit.

  • Trastorns de la conducta

A les persones d’avançada edat, els deterioraments cognitius o físics li provoquen canvis en la seva manera de vida que els afecta greument, des insomni a canvis en la gana (anorèxia, inapetència) o alteracions en el ritme del son. Moltes vegades aquests canvis de conducta vénen definits per trastorns com la depressió o l’ansietat o per fòbies desenvolupades per la inseguretat. El tractament per a aquestes persones ha de ser acurat, evitant danyar la seva confiança.

  • Assessorament a familiars

L’assessorament per part d’un professional amb experiència als familiars de les persones afectades pot afavorir en gran mesura l’evolució dels tractaments que es duguin a terme. La sensació de soledat o malestar per les relacions amb els més propers pot actuar negativament en el procés i generar un pas cap enrere.

D’altra banda, el coneixement per part de la família de l’estat del pacient pot generar estats favorables d’intercanvi de comunicació que millorin la situació, pel que és important mantenir a les persones més properes informades i tractar d’actuar de la manera més eficient possible . És important treballar amb la família amb l’objectiu d’assolir el millor resultat possible.

Especialistes