Pediatria
La pediatria és la medicina integral del període que va des de la concepció fins al final de l’adolescència. Aquesta té en compte el fenomen de creixement, maduració i desenvolupament biològic, fisiològic i social.

Es poden calmar les molèsties de les dents?

En alguns nens, la sortida dels primers dents passa desapercebuda mentre que en d’altres solen provocar alguns símptomes com baveigs, irritabilitat, pell irritada al voltant de la boca, falta de gana, insomni, inflamació de les genives i a vegades, unes dècimes de febre. Per alleugerir els símptomes, es poden administrar analgèsics per calmar el dolor, sempre i quan el pediatre els prescrigui. A més a més se li pot donar un mossegador i fer-li un massatge suau amb el dit a les genives.

Quan introdueixo l’alimentació complementària?

Es sol introduir a partir dels 6 mesos en forma de cereals sense gluten o fruites. Les verdures s’introdueixen posteriorment. Els signes de desenvolupament que indiquen que el nadó està preparat són: que es pugui mantenir ben assegut sense ajuda, quan no tira els aliments cap a fora quan se li acosten a la boca, quan mostra desig de participar en els àpats, quan sap dir no i autorregular-se allunyant-se del menjar.

Perquè he de vacunar al meu fill?

Els nens necessiten vacunes per protegir-los de malalties infantils perilloses. Aquestes malalties poden tenir complicacions greus i inclús provocar la mort. Si el teu fill no està vacunat i es veu exposat al germen causant de la malaltia, pot ser que el seu organisme no sigui suficientment fort per lluitar contra aquesta.

Quins són els símptomes dels còlics del lactant?

El còlic del lactant és típic en els tres primers mesos de vida. El nadó flexiona i estira les cames i manifesta el seu dolor amb un plor intens que s’acostuma a repetir totes les tardes o abans o després de menjar. El còlic apareix com a conseqüència de l’acumulació de gasos a l’interior de l’intestí, de la immaduresa intestinal i de la dificultat de digerir les proteïnes de la llet natural o artificial.

El que cal és evitar que no s’empassin aire quan mengen, afavorir-ne la seva expulsió, evitar l’estrenyiment i fer un massatge a la panxa durant el còlic.

Què és la febre?

La febre és l’augment de la temperatura corporal i sol ser indicador d’infecció. Tot i que aquest símptoma preocupa als pares, la febre per sí sola poques vegades és perjudicial. En els primers anys de vida les infeccions són freqüents i un nen pot tenir entre 5 i 10 cops l’any una infecció i per tant febre. Tot i que el més habitual és que la causa sigui una infecció viral auto-limitada i benigna, també pot ser per una infecció bacteriana potencialment més greu.