El metge oncòleg, especialitzat amb malalts amb càncer, té cura d’aquests des del diagnòstic, incloent el tractament i seguiment, fins a la curació o durant el període terminal del malalt.

Aquesta no sempre és necessària i, en cas de ser-ho, n’hi ha de varis tipus en funció de les característiques de cada tumor. El diagnòstic precoç també ajuda a que els tractaments i les cirurgies siguin cada vegada menys invasius.

Beure molta aigua al llarg del dia és molt important en la dieta del pacient amb càncer, ja que els diferents tractaments poden provocar deshidratació.

Pel que fa a la resta de la dieta ha de ser una alimentació sana i equilibrada, rica en fruites, verdures i peix. Cal evitar el tabac i l’alcohol, així com la sal i les grasses.

Els tractaments provoquen efectes adversos a nivell muscular i osteoarticular, per tant per tal de combatre’ls es recomana practicar exercici físic aeròbic i continuat, així com també acudir a un fisioterapeuta especialitzat en l’àmbit de l’oncologia.

Nàusees i vòmits, una baixada de les defenses i altres cèl·lules de la sang com els globus vermells i les plaquetes, és freqüent una caiguda parcial o total del cabell, irritació de les mucoses de l’organisme, a vegades també es pot notar un formigueig en dits de les mans i en la planta i dits dels peus i també el cansament és un símptoma freqüent.

Consisteix en administrar radiació sobre les lesions tumorals. Aquesta radiació destrueix o deté el creixement de cèl·lules malignes.

La radioteràpia en general es tolera molt be i ens permet fer una vida normal. La pell de l’àrea que irradiem acostuma a envermellir i pot arribar a erosionar-se per l’efecte de la radiació.