imatge especialitat_medicina del son
Quan dormim el cos i el cervell treballen per recuperar-se millorant la capacitat cognitiva, la resposta del sistema immune i la reparació dels teixits danyats. La mala qualitat del son afecta diferents àmbits de la salut i, per aquesta raó, Bayés Consultori i Adsalutem posem a la vostra disposició un equip d'especialistes que analitza i ofereix solucions des de diferents disciplines.

El son i la salut cardiovascular

Les alteracions del son afecten seriosament la nostra vida diària i si no es tracten, poden tenir una influència directa en la nostra salut cardiovascular. Les persones que pateixen insuficiència cardíaca, problemes cardiovasculars o metabòlics, com poden ser sobrepès/obesitat, síndrome metabòlica, diabetis, fibril·lació auricular o hipertensió, presenten tenen un major risc de desenvolupar insomni. Igualment, els pacients que dormen un mínim de set hores al dia, redueixen fins a un 65% el risc de sofrir malalties cardiovasculars. Això és degut, entre altres raons, al fet que mentre dormim es produeix una relaxació muscular que ajuda a disminuir la pressió arterial.

El son i l’oncologia

Les persones que tenen o han tingut un càncer són vulnerables a les alteracions del son, i pateixenper a conciliar-lo i mantenir-lo. Aquests problemes poden aparèixer o empitjorar a causa dels tractaments, llargues estades hospitalàries, ansietat, estrès, fatiga… A més, les alteracions del son, poden repercutir sobre altres símptomes com el dolor, fatiga i l’estat d’ànim. Un bon descans afavorirà que el pacient es trobi millor i pugui tenir un impacte molt positiu en la seva recuperació. El tractament de les alteracions del son en aquests pacients millora significativament la seva qualitat de vida i la seva salut.

El son i la pneumologia

Des del punt de vista respiratori, el son té efectes importants en la ventilació que inclou canvis en el control central de la respiració, la mecànica pulmonar i la contractilitat muscular. Aquests canvis no tenen gaires efectes en els subjectes normals però poden produir hipoxèmia i hipercapnia en pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica.

El son i la neurodegeneració

Nombroses evidències assenyalen que podria existir una relació bidireccional entre les alteracions del son i les malalties neurodegeneratives associades a l’envelliment com l’Alzheimer o la malaltia de Parkinson. Entre les alteracions del somni més comuns s’han observat: insomni, deambulació nocturna, somnolència diürna excessiva o malsons. Tractar aquestes alteracions millora la salut i la qualitat de vida d’aquests pacients i la dels seus familiars i acompanyants.

El son i la pediatria

Cal tenir present que les alteracions del son poden derivar en serioses implicacions en el desenvolupament i la salut dels nens: fatiga, baix rendiment escolar, canvis d’humor, somnolència diürna, dificultats per a concentrar-se i memoritzar… Situacions que, si no es tracten correctament, poden ser origen de diferents problemes de salut. Hi ha patologies en les quals el son juga un paper molt important com el TDAH i els trantorns de l’Aspectre Autista. Tractar aquestes alteracions del son en l’edat infantil és vital per a evitar que es perpetuïn i per a impedir un impacte negatiu en el desenvolupament i salut dels nens.

Especialistes