Cardiologia
La cardiologia es defineix com aquella part de la medicina que s’ocupa de l’aparell cardiovascular.
Les seves competències s’estenen a l’estudi, prevenció, diagnòstic, tractament i rehabilitació de les malalties cardiovasculars. El metge cardiòleg és el professional de la medicina clínica amb formació específica per atendre als malalts amb problemes cardíacs.

Després de patir un infart, quines cures he de tenir?

S’aconsella un control periòdic amb el cardiòleg, hàbits saludables de dieta (és a dir, dieta mediterrània amb poca sal), fer exercici moderat (nedar, passejar de forma diària) i no oblidar el tractament mèdic.

Quina és la diferència entre una angina de pit i un infart?

Un episodi d’angina no és un infart. En l’angina, el cor no rep suficient oxigen durant un curt període de temps. Aquest dolor normalment desapareix amb el descans. L’angina generalment no genera un dany al cor.

En l’infart el flux de sang que va al múscul del cor es bloqueja sobtadament. Sovint el dolor de pit és més molest, dura més temps i no desapareix amb el descans. Un atac si que pot causar danys al cor.

En tots dos casos cal acudir el més ràpidament possible a un centre sanitari.

Què és una arítmia?

És una alteració del ritme cardíac que es sent com palpitacions o pauses en els batecs. Algunes són asimptomàtiques i d’altres poden provocar marejos i inclús pèrdua de la consciència.

Aquestes poden causar també falta d’aire o dolor de pit.

Què és l’AVC?

Aquestes sigles són l’abreviatura d’accident vascular cerebral i això passa quan un vas sanguini que irriga al cervell s’obstrueix per un coàgul que es forma allà o bé per un es desplaça des d’un altre territori i s’instal·la allà (això és una embòlia). També pot produir-se perquè un vas es trenqui, generalment a causa d’una debilitat de l’arteria sumada a l’hipertensió arterial.

Què es pot fer per prevenir els atacs cardíacs i cerebrals?

Portar un estil de vida saludable, és a dir: no fumar, no deixar que fumin a prop seu, no menjar grasses, moderar el consum de sal, fer exercici unes 3 hores per setmana, controlar regularment la pressió i el colesterol, prendre tots els medicaments que li receptin, controlar el pes, evitar l’estrès i fer-se revisions mèdiques regulars.

Informació relacionada


Informació adicional de l'especialitat