cardiologia-pediatrica
La cardiologia infantil estudia les malalties del cor en edats pediàtriques. És a dir té en compte els trastorns del fetus i fins a l’adolescència.

Els nens també tenen risc de patir una mort sobtada?

Si. La mort sobtada pot atribuir-se a malalties adquirides però en altres ocasions es deguda a malformacions o malalties congènites que, diagnosticades de forma preventiva, podrien evitar un desenllaç fatal.

Es pot diagnosticar una cardiopatia al nadó durant l’embaràs?

Gràcies a l’ecocardiografia es poden diagnosticar alteracions cardíaques abans del naixement. Tot i així hi ha cardiopaties que no es poden detectar, bé perquè es tracta d’un procés normal que es converteix en patològic si persisteix després del naixement, o bé perquè són tant lleus que és impossible detectar-les.

Són hereditàries les cardiopaties?

L’herència té un paper important en les cardiopaties congènites, sobretot quan hi ha antecedents de nens cardíaques en la família. Tot i així cal evitar qualsevol sentiment de culpabilitat per part dels pares. Ells no són els culpables, és només qüestió de l’atzar.

Després d’una intervenció, quan podrà el nen iniciar una activitat normal?

És recomanable no tornar a l’escola fins passades 4-6 setmanes de la intervenció. Els nadons no han de tornar a la llar d’infants fins després de 6 setmanes.

Pel que fa a l’exercici intens s’ha d’evitar durant unes 12 setmanes, ja que en sortir de l’hospital estaran molt cansats. Caldrà doncs recuperar la rutina diària un cop a casa, i a poc a poc sense presses.

Podrà el meu fill portar una vida normal després d’una intervenció?

La cirurgia cardíaca ha aconseguit que la majoria d’aquests nens puguin dur una vida activa. Una vegada corregida la malaltia poden portar una vida normal.

Especialistes